Grâul, o altă cultură esențială, se confruntă cu provocări similare, cu scăderi ale producției determinate de stresul termic și de disponibilitatea redusă a apei. Aceste provocări sunt date de existența stresului termic în timpul încărcării bobului. De asemenea, creșterea temperaturilor diurne perturbă încărcarea bobului și dezvoltarea boabelor, în special pe câmpiile sudice. Deși precipitațiile de iarnă cresc, reducerea precipitațiilor de vară duce la deficite de umiditate a solului în timpul ↗
perioadelor critice de creștere.
Ca și potențiale strategii de adaptare ar trebui să luăm în considerare optimizarea datelor de semănat și selectarea varietăților de grâu rezistente la căldură.
Deși floarea-soarelui are o reziliență mai crescută la temperaturi mai ridicate și la cerințe mai scăzute de apă totuși și în cazul acestei culturi cel mai probabil vom observa scăderi moderate ale producției.
O dinamică similară se poate observa și în cazul orzul. În cazul acestei culturi, stresul termic crescut în timpul umplerii bobului este principalul factor limitativ.
Aceste condiţii pun o presiune tot mai mare asupra sistemelor sanitare și a comunităților vulnerabile. Pentru România, aceste cifre europene nu sunt doar statistici îndepărtate, ci ele reflectă o criză de sănătate publică în care ne aflăm deja și care se va agrava dacă nu acționăm rapid.